4sea Alles over zonnepanelen

Actueel

Alles over zonnepanelen

Wil jij je bedrijf ook volledig duurzaam maken en overweeg je om een zonnepark of -dak aan te leggen? Dan wil je vast weten waar je nou precies in investeert. Daarom leggen we vandaag de basis uit over zonnepanelen. Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er bij veel of juist weinig zon? Wanneer heb je je investering terugverdiend?

Zo werken zonnepanelen

De techniek van zonnepanelen gaat al ver terug. De oorsprong ligt in 1839, toen werd al ontdekt dat je elektriciteit kunt opwekken uit zonlicht: het photovoltaïsch effect. Toch zijn we pas een jaar of tien echt bezig met zonnepanelen. Zoals het er nu naar uitziet zal dit flink aan gaan trekken de komende jaren.

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zijn (bijna altijd) gemaakt van silicum, een natuurlijk materiaal wat te vinden is in zand. Silicum heeft als eigenschap dat het stroom geleidt wanneer er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cellen en de negatieve lading eronder: gelijkstroom. Vervolgens zet een omvormer deze stroom om in wisselstroom – de stroom die uit het stopcontact komt. Deze stroom kan naar het netbeheer en is klaar voor gebruik.

Winst behalen met een zonnepark of zonnedak

Door zelf energie op te wekken, draag je sterk bij aan klimaatbescherming. Bij het opwekken van zonne-energie komen namelijk geen schadelijke stoffen of gassen vrij. Voor het maken van de zonnepanelen geldt dat je binnen twee jaar milieuwinst hebt behaald. Met andere woorden: het kost twee jaar om de energie terug te winnen die is verbruikt om de panelen te maken. Alle jaren ná die twee jaar zijn dus pure milieuwinst.

Wanneer het gaat om winst in geld, zal dit zo’n 4 tot 5 jaar duren. Na die tijd heb je je volledige investering terugverdient. Als we ervan uit gaan dat zonnepanelen zeker 25 jaar meegaan, heb je dus minimaal 20 jaar winst uit je zonnedak of -park. Wanneer je ervoor kiest de overige energie door te verkopen, zal deze winst nog hoger zijn.

‘’Je hebt minimaal 20 jaar lang winst van je zonnedak of -park’’

Zonnepanelen en bewolking

Ook wanneer de zon minder schijnt wekken zonnepanelen nog steeds energie op. Er valt altijd licht op de cellen, in ieder geval voldoende om stroom op te wekken. Natuurlijk zal het rendement kleiner zijn dan een bewolkte dag, maar je zult nooit zonder stroom komen te zitten.

Zonnepanelen en hoge temperaturen

Je zou denken dat veel zon zorgt voor veel meer energie, maar dit is niet helemaal waar. Veel zonlicht zorgt natuurlijk voor meer stroomopwekking, dat absoluut. Maar zonnepanelen kunnen niet goed tegen hitte. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe warmer de omvormer wordt. Wanneer de omvormer te warm wordt, zal zijn efficiëntie dalen. Daarom is het belangrijk om genoeg lucht achter de panelen te laten stromen zodat de temperatuur nooit te hoog kan oplopen. Bij 4Sea houden wij hier altijd rekening mee en zorgen we voor het hoogste rendement.

Wat is watt?

Het vermogen van veel elektrische apparaten wordt in watt uitgedrukt, dit is ook het geval bij zonnepanelen. Het enige verschil is dat zonnepanelen nooit gelijkmatig elektriciteit opwekken. Daarom wordt het maximale vermogen aangegeven met watt-piek (Wp), de opbrengst van een zonnepaneel onder optimale omstandigheden. Dit wordt echter bijna nooit gehaald in Nederland vanwege de vele bewolking.

Net zoals ieder ander apparaat zal het vermogen in de loop van de tijd wat gaan dalen. Ieder jaar wordt ongeveer een half proces minder stroom opgewekt. Na 25 jaar is het rendement van de zonnepanelen zo’n 12,5 % lager dan in het eerste jaar. Wij komen ieder jaar langs om dit proces zo ver mogelijk uit te stellen en het rendement zo hoog mogelijk te bewaren.  

Overweeg je om een zonnepark of zonnedak aan te leggen? Je kunt altijd contact met ons opnemen op te kijken wat er mogelijk is. Wij helpen je met de beste keuze.

Interesse in onze software? kom in contact

Share via
Copy link
Powered by Social Snap